Değişik nedenlerle kollarını ve bacaklarını kaybeden kişilere söz konusu uzvun işlevlerinin yerini tutabilecek protezler ile kas-iskelet ve sinir sistemini ilgilendiren patolojilerde ağrıyı azaltıcı, fonksiyonu artırıcı, immobilize edici, düzeltici ve destekleyici amaçlarla dayanıklı, estetik ve fonksiyonel ortezleri yapabilecek yetkinlikte sağlık teknikeri yetiştirmektir
Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Ortopedik Protez-Ortez alanında Sağlık Teknikeri unvanı verilir.
Ortopedik Protez Ortez teknikerliği eğitimi Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde 6 aydan başlayan ve 2 yıla kadar uzanan eğitim programlarıyla sürdürülmektedir. Ülkemizde 34 yıl önce başlatılmış olan bu eğitim 2 yıllık ön lisans programı şeklinde olup meslek kazandırmaya yöneliktir.
Ortopedik Protez Ortez Teknikeri el, kol, ayak, bacak gibi uzuv kaybı durumunda, bu organların işlevlerini yerine getirecek olan yapay uzvun (protezlerin) ya da herhangi bir nedenle fonksiyonel olarak desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan ortezlerin yapımında çalışan kişidir. Protez-ortez yapımı için hastadan ölçü alma, elde edilen ölçü modelini işleyebilme ve protez ya da orteze yönelik biomekanik ayarları yapabilme gibi görevlerden sorumludur.
Ortopedik Protez ve ortez programının; öğrencileri iki yılık ön lisans eğitimleri sırasında yoğun olarak teorik ve uygulamalı dersler almakta, birinci ve ikinci sınıflarda staj yapmaktadırlar
Programda ortak zorunlu dersler dahil 88 AKTS'lik zorunlu, 32 AKTS'lik seçmeli ders yer almaktadır. Programda bölüm içi seçmeli ders oranı %15, bölüm dışı ise %10'dur.
Mezunların iş bulma olanakları ve çalışma alanları,
Mezunlar Protez-Ortez atölyesi bulunan devlet, özel ve üniversite hastanelerinde, kendilerine ait özel atölyelerde çalışabilirler. Kol ve bacak protezleri, gövde korseleri, kısa ve uzun yürüme cihazları, ayak desteklerini ve benzeri yardımcı cihazları bizzat ölçü alıp yapabilirler. Sürekli gelişen ve teknolojik gelişmeyle kendini yenileyen bir dal olduğundan bu alandaki eleman ihtiyacı giderek artmaktadır.
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları durumda;
Biyomedikal Mühendisliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ortez-Protez lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
PROTEZ-ORTEZ TEKNİKERİ GÖREV TANIMI
Protez-Ortez teknikeri, protez-ortez alanında önlisans eğitimi verilen yüksekokullardan mezun; değişik nedenlerle kollarını ve bacaklarını kaybeden kişilere söz konusu uzvun ve işlevlerinin yerini tutabilecek protezler ile kas-iskelet ve sinir sistemini ilgilendiren patolojilerde ağrıyı azaltıcı, fonksiyonu artırıcı, immobilize edici, düzeltici ve destekleyici amaçlarla dayanıklı, estetik ve fonksiyonel ortezleri yapabilecek sağlık meslek mensubudur . Protez-Ortez teknikeri, konuyla ilişkili hekimler ve fizyoterapistler ile birlikte çalışırlar.
GÖREV-YETKİ ve SORUMLULUKLARI